Zapiekanka z ziemniakami
składniki:
3 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
pieczarki ok. 1 kg,
1/2 kg wędliny,
cebula - 4 duże,
6 jajek,
200 ml śmietanki,
2 opakowania tartego sera Mocarella,
30 dkg sera żółtego
sól, pieprz, majeranek, tymianek, gałka muszkat.
wykonanie :
ziemniaki pokroić w plastry, wędliny podsmażyć z cebulą pokrojoną w grubą kostkę. Oddzielnie podsmażyć pieczarki pokrojone w
plastry (podudusić).
Jajka i śmietankę roztrzepać dodając 1 opakowanie utartej na wiórki Mozarelli.
Blachę posmarować olejem, położyć warstwę ziemniaków, posypać ziołami, przyprawami i wyłożyć wędliny.
Znowu warstwa ziemniaków, przyprawy i pieczarki.
Kolejna warstwa ziemniaków i zalać wszystko przygotowanym wcześniej sosem (z jajek, śmietanki i mocarelli).
Teraz posypać utartym żółtym serem i wiórkami mocarelli (z drugiego opakowania) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180oC) na ok.20 min.
SMACZNEGO