GALANTYNA Z KURCZAKA
SKŁADNIKI
- Duży kurczak przynajmniej 2 kg.
- sól
- zielona pietruszka (duży pęczek)
- papryka czerwona surowa
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- siatka wędliniarska do szynek
- włoszczyzna do bulionu.
WYKONANIE
Kurczaka oczyścić i natrzeć solą / garść soli i trochę wody/ wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
Następnego dnia kurczaka wyluzować (pozbawić kości) przekrawając wzdłuż mostka. Rozłożyć mięso wycinając kolejne części kostne
korpusu. Następnie rozciąć udka wzdłuż i wyjąć kości. Odciąć szyjkę, Odciąć dwie cieńsze końcówki skrzydełek i z trzeciej najgrubszej części wyjąć kości. Usunąć wszystkie chrząstki i tłuszcz. Białe mięso z piersi naciąć wzdłuż i przełożyć do
środka by utworzyć jednakowej grubości płat.
OMLET z 3 żółtek i mąki, dodająć trochę wody utrzeć jednolitą masę, następnie dodać pianę i bardzo delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na patelnię i usmażyć na oleju z obu stron. Wystudzić.
Płat kurczaka posypać pokrojoną zieloną pietruszką, położyć kilka pasków papryki, położyć omlet. Na omlet znowu paski papryki i pietruszka oraz przyprawy wg. uznania. Teraz zwinąć kurczaka w rulon i umieścić w siatce do wędlin i mocno związać.
Zagotować wodę z solą i włoszczyzną /dodać warzywko lub vegetę/, następnie włożyć kurczaka. Parzyć na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę - nie gotować!
Wyjąć z wody i jeszcze gorącego należy umieścić między dwiema deskami i przycisnąć czymś ciężkim (ok.2 kg np.miską z wodą lub kamieniem) aż
do wystygnięcia. Podawać na zimno w plastrach średniej grubości.
SMACZNEGO