SZARLOTKA NA BISZKOPCIE

 składniki:

biszkopt:
4 jajka,
0,5 szkl. cukru,
1 szkl. mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku.

wykonanie:

Ubić białka na sztywną pianę, następnie dodawać cukier ciągle ubijając. Teraz dodawać po jednym żółtku - ubijając nadal.
Teraz dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec w 180 st przez 20-25 min.

Następnie przygotować jabłka:
1,5 do 2 kg jabłek obrać, pokroić i udusić, dodać 2 galaretki /najlepiej cytrynowe/, cynamon wg. uznania + cukier do smaku. Mieszać wszystko aż do rozpuszczenia galaretki.

Teraz przekroić wystudzony biszkopt, wyłożyć gorące jabłka na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią i docisnąć ręką. Na wierzch lukier lub cukier puder lub polewa czekoladowa.


SMACZNEGO